Zes modules vol infomatie voor uw vzw

Of u nu zit met vragen rond boekhouding, personeelsbeheer, statuten of fiscaliteit in uw vzw,… vanaf nu vindt u alle gespecialiseerde infomatie voor uw vzw-beleid in één bron en binnen handbereik. Volledig en in verstaanbare taal uitgelegd door onze vzw-specialisten.
Elke module bevat alle documenten en bronnen die u nodig hebt voor elk thema: vzw-wetgeving, toelichting, formulieren en modellen.
Oprichting en werking: alles over vzw-statuten, oprichting van een vzw en de vzw-wet
Een vzw oprichten of beheren? Dat vraagt o.a. inzicht in vzw-statuten, de structuur en samenstelling van de algemene vergadering, de juridische verplichtingen van een vzw en de gevolgen van het vzw-statuut.
Davy De Laeter legt stap voor stap uit waarop u als vzw-beheerder moet letten.
Human resources: advies over de leden van een vzw, de raad van bestuur, vrijwilligerswerk en de arbeidsovereenkomstenwet
Uw vzw-medewerkers en vzw-vrijwilligers doen uw vereniging draaien. Maar hoe zit het met hun statuut? En hun verzekering? Moeten vzw-werknemers een arbeidsovereenkomst ondertekenen en welke regels gelden dan? En hebt u als vzw-beheerder recht op subsidies voor uw personeel?
Ria Matthijssens houdt u op de hoogte van het arbeidsrecht en de sociale zekerheid.
Fiscaliteit: details over de algemene vergadering, de btw van een vzw en de vzw-fiscaliteit in het algemeen
In principe is uw vzw onderworpen aan een verlaagd btw-tarief. Soms zakt de btw van uw vzw zelfs naar nul. Maar hoever reikt dat principe? Welke vzw betaalt vennootschapsbelasting en welke vzw betaalt btw? Hoe vermijdt u onaangename verrassingen met inkomstenbelasting, btw, successie- en registratierechten?
Griet Vanden Abbeele en Stefan Ruysschaert zijn uw fiscale vzw-specialisten.
Boekhouding: tips voor uw vzw-boekhouding en het opmaken van de jaarrekening vzw
Uw vzw moet een boekhouding voeren. Maar is die vereenvoudigd of dubbel? En hoe controleert u de rekeningen? Kunt u de vzw-boekhouding als beheersinstrument gebruiken?
Prof. dr. Erik De Lembre, Christophe Vanhee en Stefaan Tuytten vertellen u alles over de vzw-boekhouding.
Modellen en formulieren: meteen bruikbare formulieren en modellen voor vzw-overeenkomsten en -statuten
Hoe stelt u een overeenkomst op voor uw onroerend goed? Hoe doet u correct en tijdig de juiste aangiften voor uw vzw? Hoe zien vzw-statuten er eigenlijk uit en welke sociale en fiscale documenten moet uw vzw invullen?
Davy De Laeter geeft nuttige commentaar bij de belangrijkste modellen en formulieren uit de ruime databank.
Actualiteit: nieuws over vzw-recht en de vzw-wetgeving
Op de hoogte blijven van nieuwigheden is essentieel als vzw-beheerder. Wat verandert er voor uw vzw? Welke wetswijzigingen hebben een impact op uw overeenkomsten en de werking van uw vereniging? En vooral: wie legt die veranderingen in verstaanbare taal uit?
Onze auteurs en  interne vzw-specialisten volgen het vzw-nieuws op de voet.